Упражнения и самомасаж на ходилата при висок свод

Какво представлява високият свод?

С терминът висок свод се обозначава увеличаването на надлъжните сводове на ходилото, което поставя средната част на стъпалото по-високо от предната. Меките тъкани по долната повърхност на ходилото са скъсени, което придава на ходилото цялостен скъсен вид.

Тази деформация може да бъде предизвикана от вродена патология, генетична предразположеност, или функционална обремененост. Рискови фактори за развитие на придобито плоскостъпие са функционално преобременяване, вродена предразположеност, както и носенето на неподходящи обувки.

До какво може да доведе високия свод?

Измененията в позицията на ходилото допринася за съпътстващи изменения нагоре по кинетичната веригата, засягащи най-често коленете. Тазобедрените стави, таза, гърба и врата също страдат. Наблюдава се също така болка и бърза уморяемост на ходилата при продължително ходене или физическо натоварване. Високия свод често е и предпоставка за плантарен фасцит.

Насоки за самомасаж при наличие на висок свод

  • Лесен начин за самомасаж на ходилото е чрез търкаляне на твърдо масажно топче на земята с ходило. Правят се движения напред, назад. Прилага се силен натиск, до леко дразнение. Не трябва да се натиска до силна болка. Набляга се в областта, където свършва мастната подложка на петата, и в областта преди възглавничката, като масажните движения трябва да обхванат цялото ходило. Добре е това да се изпълнява по няколко минути на ходило. При липса на топче, може да се използва и с твърда бутилка, но топчето си остава най-добрия вариант.

 

  • Освен с топче, самомасаж на ходилата може да се изпълнява и с ръце. За целта се застава в удобна позиция. За предпочитане е в седнало положение, като глезена се качва върху коляното на другия крак. Може да се добави и масажно масло за по лесно изпълнение. С противоположната ръка хващаме пръстите на крака (фиг. 1) и започваме да ги сгъваме и разгъваме. Със същия захват правим и кръгови движения. След това при възможност преплитаме пръстите на ръката между пръстите на крака (фиг. 2) и повтаряме сгъване-разгъване и кръгове. После с силни щипцевидни движения с двете ръце (фиг. 3) се преминава по дължината на ходилото от ляво и дясно, като задържаме щипцевидното разтриване в областта на петата и около нея. За следващото движение сгъваме ръката в юмрук (фиг. 4) и със силен натиск с кокалчетата на пръстите отново минаваме по дължината на ходилото. Накрая с палец, отново силно, натискаме точково (фиг. 5), описвайки кръг около и в областта на петата. Всички движения се повтарят по няколко пъти
фиг. 1
фиг. 2
фиг. 3
фиг. 4
фиг. 5
фиг. 6

Примерни упражнения в домашни условия

  • Стъпване върху твърдо топче – на земята се поставя твърдо масажно топче, без бодлички. Върху него така се наглася ходилото, че топчето да се падне по средата на надлъжния свод. Натиска се с крак до поносимо дразнение, като при натиск задържаме около 5-10сек. Правим 3 серии по 5 повторения с всеки крак.

 

  • Стречинг на долната част на ходилото – сядаме на стол и поставяме глезена на единия крак върху коляното на другия. Целта е да разпънем долната повърхност на ходилото. С едната ръка хващаме петата, а с другата обхващаме основата на възглавничката на ходилото и разпъваме.
  • Контролирано спускане на свода – от позиция стоеж, правим насочено и контролирано спускане на надлъжния свод на ходилото. Изпълняваме 10 повторения с единия крак, после 10 с другия.
  • Стречинг на прасеца от положение седеж – от изходна позиция седеж на пода с изпънати крака напред, средата на кърпата се поставя под възглавничката на едното ходило, и с двете ръце се изпъва покрай крака. Издърпва се до опън в областта на прасеца и се задържа 20-30сек. на крак. Повтаря се 2-3 пъти. Ако при опъване на кърпата, не се усеща разтягане, или се усеща много леко, тогава е добре да се постави петата малко по-високо, както е показано долу на втората снимка.
  • Стречинг на прасеца от положение стоеж – заставаме с лице към стената, на голяма крачка разстояние от нея. Стъпваме с единия крак напред, подпираме се с ръцете на стената и без да отлепяме петата на задния крак от пода, се навеждаме напред. Задържаме около 15сек, след това започваме леко да сгъваме коляното на задния крак, отново без да отлепяме петата. В крайния обем на движение отново задържаме 15сек. повтаряме същото и с другия крак.

Допълнителни насоки при наличие на висок свод

  • Носене на обувки с меки подметки – при наличие на висок свод е подходящо носенето на обувки с мека подметка, която да спомага функцията му.

 

  • Освен обувките, не трябва да забравяме и стелките , които до голяма степен облекчават болката и натоварването на ходилата.

Изпратете ни съобщение

Други публикации

Примерни упражнения и самомасаж на ходилата при плоскостъпие при деца

Какво представлява плоскостъпието? С терминът плоскостъпие се обозначава спадането на някой от сводовете на ходилото. Най-често се наблюдава спадане на медиалния надлъжен и/или напречния свод.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ