Всичко за стелките и обувките

Функцията на ортопедичните стелки е свързана с  поддържане на ходилото в правилна позиция пo време на движение чрез укрепване на сводовете / надлъжен и напречен / и правилно позициониране на петата. Това осигурява баланс при натоварването на глезени, колене, тазобедрени стави. Правилното натоварване на ходилата определя и баланса на гръбначния стълб, което е от още по-голямо значение при децата.

Стелките са изделия, чиито видове основно се определят спрямо предназначението им и това дали са индивидулно изработени или са стандартни.

Основните групи стандартни стелки са:

 • Стелки, които се използват за профилактика, предимно когато натоварването на ходилата е по-интензивно /например при определени професии/ или когато има друга предразполагаща неправилното натоварване причина. Това са различни анатомични и класически видове стелки, изработени от не толкова твърди материали.
 • Стелки при силно изразен надлъжен свод, поддържащи мускулатурата по свода и осигуряващи по-щадящо натоварване в областта на петата и зоната зад пръстите.
 • Стелки за спорт. Изработени са от няколко вида различен материал в отделните зони на ходилото, повдигнати в областта на петата. Носенето им осигурява по-добър баланс при интензивно движение и намаляване на натоварването в петата /респ.в Ахилесовото сухожилие/ и метатарзалната част на ходилото.
 • Стелки при по-високо натоварване /или спадане/ на сводовете. Могат да бъдат и „частични” – за укрепване само за напречен или само за надлъжен свод. Те се залепват във вътрешната част на обувката и би трябвало да се използват само при обувки, в които не могат да се използват т.н. комбинирани стелки.
 • Комбинираните ортопедични стелки са предназначени за поддръжка на надлъжния и напречния свод. При наличие на спадане на сводовете, е желателно стелките, които се избират да са изработени от по-твърд материал, за да не поддават на теглото по време на натоварване. Двата свода на ходилото са свързани. Затова е препоръчително да се подбират такива видове стелки. Позволяват преместване в различни обувки.
 • Силиконовите стелки „омекотяват” натоварването в зоните на петите и метатарзалната част /”възглавничките”/на ходилото. Подходящи са при натоварване по неравен терен, при работа със защитни обувки, след травми, по време на следоперативно възстановяване, по време на лечение на възпалителни процеси в областта на ходилото. Периода на ползването на силиконовите стелки, е необходимо да бъде съобразен със състоянието на ходилото и глезена. В някои случаи е препоръчително след този вид стелки да се премине към ползването на по-твърди комбинирани стелки.
 • Подложки за пети, използвани при ошипяване в областта на петата и при напрежение в Ахилесовото сухожилие,
 • Други видове стелки – термостелки, стелки за високи дамски обувки и пр.

Ортопедичните обувки са изделия, за които може да се отпуснат средства от МТСП, съгласно Приложение номер 7 към чл. 40, ал. 1 от Правилника за прилагане на ЗИХУ.

Моделите ортопедични обувки са групирани спрямо поставената диагноза и състоянието на ходилото.

Основните групи ортопедични обувки са:

 • при плоскостъпие
 • при диабетно ходило
 • при ДЦП/детска церебрална пареза/
 • при налични деформации /най-често халукс валгус, вродени деформации/ или при липса на части от ходилото
 • при скъсявания

Ортопедичните обувки, които предлагаме се изработват от няколко фирми, използващи материали от най-високо качество, с модерна визия, индивидуално съобразени с нуждите на ходилото.

Изключително важен е подбора, който родителите трябва да направят за децата си. Необходимо е  внимателно да се наблюдава развитието на ходилата и при оределени състояния – консултация с ортопед.От голямо значение за здравето на децата е навременното откриване и овладяването на плоскостъпието. Предлаганите от нас модели детски ортопедични обувки поддържат в правилна позиция ходилата и глезените на детето,като му осигуряват стабилно движение и растеж.

Друга важна група от хората ,чиито ходила изискват специално внимание, са страдащите от диабет. Диабета е заболяване, свързано с множество усложнения, сред които са увреждане на кръвоносните съдове / вкл.циркулаторни смущения / и увреждания на нервната система, вкл. и т.н. диабетно стъпало. Ортопедичните обувки за диабетно ходило, които предлагаме са с достатъчна широчина и височина, изцяло безшевни от вътрешната страна, изработени от материали, съобразени с комфорта и осигуряващи добра циркулация и стабилност, съчетани с лекота при движение и защита на деликатните ходила.

Често срещани деформации са т.н. ”кокалчета” /халукс валгус/, които затрудняват избора на удобна обувка. Предлагаме разнообразие от модели, изработени съобразно спецификите на този вид ходило /в предната част са от стреч материя и други еластични материали, които осигуряват комфорт и не позволяват триене между „кокалчето„ и обувката.

На лицата до 18 годишна възраст средства за получаване на ортопедични обувки се отпускат на всеки 6 месеца.

На лицата над 18 години, периода на отпускане на средства за един чифт обувки е на всеки 12 месеца. Възможно е да бъдат получени два чифта обувки, чийто експлоатационен срок ще бъде съответно 24 месеца.

След като Ви бъде издаден медицински протокол от специализирана ортопедична комисия , заповядайте при нас, за да Ви бъдат взети мерки и да изберете подходящия модел с помощта на нашите компетентни консултанти.

Ще Ви бъде издадена проформа-фактура, която ще приложите заедно с медицинския протокол в Дирекция „Социално подпомагане“ по адресна регистрация.

Повече информация за начина на получаване на този вид медицинско изделие може да прочетете тук.

Други публикации

Изпратете ни съобщение

РЕХА БУЛ“ ООД 2022 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ. WEB DESIGN BY K!K!DESIGN

error: Content is protected !!