Всичко за стелките и обувките

Функцията на ортопедичните стелки е свързана с  поддържане на ходилото в правилна позиция пo време на движение чрез укрепване на сводовете / надлъжен и напречен / и правилно позициониране на петата. Това осигурява баланс при натоварването на глезени, колене, тазобедрени стави. Правилното натоварване на ходилата определя и баланса на гръбначния стълб, което е от още по-голямо значение при децата.

Стелките са изделия, чиито видове основно се определят спрямо предназначението им и това дали са индивидулно изработени или са стандартни.

Основните групи стандартни стелки са:

 • Стелки, които се използват за профилактика, предимно когато натоварването на ходилата е по-интензивно /например при определени професии/ или когато има друга предразполагаща неправилното натоварване причина. Това са различни анатомични и класически видове стелки, изработени от не толкова твърди материали.
 • Стелки при силно изразен надлъжен свод, поддържащи мускулатурата по свода и осигуряващи по-щадящо натоварване в областта на петата и зоната зад пръстите.
 • Стелки за спорт. Изработени са от няколко вида различен материал в отделните зони на ходилото, повдигнати в областта на петата. Носенето им осигурява по-добър баланс при интензивно движение и намаляване на натоварването в петата /респ.в Ахилесовото сухожилие/ и метатарзалната част на ходилото.
 • Стелки при по-високо натоварване /или спадане/ на сводовете. Могат да бъдат и „частични” – за укрепване само за напречен или само за надлъжен свод. Те се залепват във вътрешната част на обувката и би трябвало да се използват само при обувки, в които не могат да се използват т.н. комбинирани стелки.
 • Комбинираните ортопедични стелки са предназначени за поддръжка на надлъжния и напречния свод. При наличие на спадане на сводовете, е желателно стелките, които се избират да са изработени от по-твърд материал, за да не поддават на теглото по време на натоварване. Двата свода на ходилото са свързани. Затова е препоръчително да се подбират такива видове стелки. Позволяват преместване в различни обувки.
 • Силиконовите стелки „омекотяват” натоварването в зоните на петите и метатарзалната част /”възглавничките”/на ходилото. Подходящи са при натоварване по неравен терен, при работа със защитни обувки, след травми, по време на следоперативно възстановяване, по време на лечение на възпалителни процеси в областта на ходилото. Периода на ползването на силиконовите стелки, е необходимо да бъде съобразен със състоянието на ходилото и глезена. В някои случаи е препоръчително след този вид стелки да се премине към ползването на по-твърди комбинирани стелки.
 • Подложки за пети, използвани при ошипяване в областта на петата и при напрежение в Ахилесовото сухожилие,
 • Други видове стелки – термостелки, стелки за високи дамски обувки и пр.

Ортопедичните обувки са изделия, за които може да се отпуснат средства от МТСП, съгласно Приложение номер 7 към чл. 40, ал. 1 от Правилника за прилагане на ЗИХУ.

Моделите ортопедични обувки са групирани спрямо поставената диагноза и състоянието на ходилото.

Основните групи ортопедични обувки са:

 • при плоскостъпие
 • при диабетно ходило
 • при ДЦП/детска церебрална пареза/
 • при налични деформации /най-често халукс валгус, вродени деформации/ или при липса на части от ходилото
 • при скъсявания

Ортопедичните обувки, които предлагаме се изработват от няколко фирми, използващи материали от най-високо качество, с модерна визия, индивидуално съобразени с нуждите на ходилото.

Изключително важен е подбора, който родителите трябва да направят за децата си. Необходимо е  внимателно да се наблюдава развитието на ходилата и при оределени състояния – консултация с ортопед.От голямо значение за здравето на децата е навременното откриване и овладяването на плоскостъпието. Предлаганите от нас модели детски ортопедични обувки поддържат в правилна позиция ходилата и глезените на детето,като му осигуряват стабилно движение и растеж.

Друга важна група от хората ,чиито ходила изискват специално внимание, са страдащите от диабет. Диабета е заболяване, свързано с множество усложнения, сред които са увреждане на кръвоносните съдове / вкл.циркулаторни смущения / и увреждания на нервната система, вкл. и т.н. диабетно стъпало. Ортопедичните обувки за диабетно ходило, които предлагаме са с достатъчна широчина и височина, изцяло безшевни от вътрешната страна, изработени от материали, съобразени с комфорта и осигуряващи добра циркулация и стабилност, съчетани с лекота при движение и защита на деликатните ходила.

Често срещани деформации са т.н. ”кокалчета” /халукс валгус/, които затрудняват избора на удобна обувка. Предлагаме разнообразие от модели, изработени съобразно спецификите на този вид ходило /в предната част са от стреч материя и други еластични материали, които осигуряват комфорт и не позволяват триене между „кокалчето„ и обувката.

На лицата до 18 годишна възраст средства за получаване на ортопедични обувки се отпускат на всеки 6 месеца.

На лицата над 18 години, периода на отпускане на средства за един чифт обувки е на всеки 12 месеца. Възможно е да бъдат получени два чифта обувки, чийто експлоатационен срок ще бъде съответно 24 месеца.

След като Ви бъде издаден медицински протокол от специализирана ортопедична комисия , заповядайте при нас, за да Ви бъдат взети мерки и да изберете подходящия модел с помощта на нашите компетентни консултанти.

Ще Ви бъде издадена проформа-фактура, която ще приложите заедно с медицинския протокол в Дирекция „Социално подпомагане“ по адресна регистрация.

Повече информация за начина на получаване на този вид медицинско изделие може да прочетете тук.

Изпратете ни съобщение

Други публикации

Примерни упражнения и самомасаж на ходилата при плоскостъпие при деца

Какво представлява плоскостъпието? С терминът плоскостъпие се обозначава спадането на някой от сводовете на ходилото. Най-често се наблюдава спадане на медиалния надлъжен и/или напречния свод.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ