Как да проверите слуха си

Автор: Калина Драшкова

Обновена: февруари 24, 2017
Време за четене: 1 минута
Съдържание
Проверката на слуха се извършва единствено и само в оторизирани за това слухопротезни центрове, УНГ кабинети и отделения към болници.

Точността и прецизността на изследването са от голямо значение. Това предполага съвременна апаратура /калиброван  аудиометър/, както и добре обучен специалист. Пренебрегването на който и да е етап от аудиометричното изследване може да доведе до неточни резултати и съответно до неправилен подбор и настройка на слухов апарат. Аудиометричното изследване е доста субективно, тъй като зависи от точността на апаратурата, прецизността на работещия на аудиометъра, както и коректността на отговорите на пациента. Не на последно място е и емоционалното състояние на човека. Поради тази причина е нормално аудиометрията да има отклонения в определени честоти с ± 5 db., което не е фатално за крайния резултат от процеса.

Достигането на пациента до аудиометричния кабинет  става посредством издаване на направление от личния лекар за УНГ специалист, а в случаите на свободно посещение, чрез предварително записване в съответния слухопротезен център. Преди аудиометричното изследване специалиста е необходимо да прегледа внимателно външния слухов проход и да установи има ли ушна кал /церумен/, както и наличието на ранички, гъбички и т.н. и да прецени дали може да се извърши изследването и ако това е невъзможно да предприеме съответното лечение. Правилното провеждане на изследването изисква също и добра хигиена от страна на пациента.
Реха Бул 2024 Всички права запазени. Web Design by K!K!Design.