Ортези, бандажи и лумбостати

Ортезите, бандажите и лумбостатите  са медицински изделия, изработени с цел да повишат стабилността на различни части от опорно-двигателния апарат по време на натоварване или в период на възстановяване след травми и операции. Съвременните ортезни средства са изработени от високотехнологични, висококачествени и антиалергенни материали. Това е значително предимство пред класическите методи прилагани в  хуманната медицина / напр. използването на стандартен гипс /. От голямо значение е и здравината на материала за изработката  им, тъй като понякога се налага по продължителното  ползване / 2-3 месеца / Основно преимущество е, че ортезните средства са леки, могат  да бъдат сваляни по всяко време, с цел обработка и наблюдение на зоната под тях,  а при намокряне сравнително бързо изсъхват.  Естетичната визия и ергономичност  осигуряват максимален комфорт и функционалност в периода на ползването им.

Прочети повече

Не пренебрегвайте пролетните алергии!!!

Пролетта е сезона, през който се отключва или обостря респираторната алергия. Най-честата причина за появата и са полените- малки, невидими зрънца, с различен размер и форма, в зависимост от вида на растението, от което  произхождат по време на цъфтежа му.

При попадането им в горните дихателни пътища имунната ни система ги възприема като чуждо тяло. Следва отключване на реакция, вследствие на която се проявяват някои от следните симптоми: хрема, възпаление и дразнене в областта на клепачите, сълзене, понякога кашлица. В този момент често се обострят хроничните дихателни заболявания, вкл.и бронхиалната астма при децата.Това е едно от най-разпространените заболявания в детска възраст.

Прочети повече

Как да проверите слуха си

Проверката на слуха се извършва единствено и само в оторизирани за това слухопротезни центрове, УНГ кабинети и отделения към болници.

Точността и прецизността на изследването са от голямо значение. Това предполага съвременна апаратура /калиброван  аудиометър/, както и добре обучен специалист. Пренебрегването на който и да е етап от аудиометричното изследване може да доведе до неточни резултати и съответно до неправилен подбор и настройка на слухов апарат. Аудиометричното изследване е доста субективно, тъй като зависи от точността на апаратурата, прецизността на работещия на аудиометъра, както и коректността на отговорите на пациента. Не на последно място е и емоционалното състояние на човека. Поради тази причина е нормално аудиометрията да има отклонения в определени честоти с ± 5 db., което не е фатално за крайния резултат от процеса.

Прочети повече

Инвалидни колички

Инвалидна количка /рингова и с чужда помощ/ – предназначена за хора с увреждания, но със запазени активни движения на горните крайници, както и за такива, нуждаещи се от чужда помощ. Придвижването става посредством рингове монтирани на задните колела на количката или чрез ръкохватки за управление от обгрижващото лице. Подходяща за ежедневна употреба в дома и за разходки. Оборудвани са и имат следните функции:

Прочети повече

Перуки и гръдни епитези

Перуките са медицински изделия, изработени от изкуствен или естествен косъм в различни дължини и цвят и под формата на различни прически. Тези от изкуствен косъм са предвидени за всекидневна употреба, съобразени са със специфичните потребности на клиентите и при продължително носене и подходяща грижа за тях не променят прическата и цвета си.

Прочети повече

Всичко за стелките и обувките

Функцията на ортопедичните стелки е свързана с  поддържане на ходилото в правилна позиция пo време на движение чрез укрепване на сводовете / надлъжен и напречен / и правилно позициониране на петата. Това осигурява баланс при натоварването на глезени, колене, тазобедрени стави. Правилното натоварване на ходилата определя и баланса на гръбначния стълб, което е от още по-голямо значение при децата.

Прочети повече

Как да получите медицинско изделие

Необходими документи за отпускане на целева помощ от МТСП за закупуване на медицинско изделие, съгласно Приложение № 7 към чл. 40, ал. 1 на Правилника за приложение на Закона за интеграция на хората с увреждания са:

Прочети повече